FI GB
Slide
Slide

Porojen hyvinvointi

Poropuiston alueella on vuodesta riippuen noin 60 poroa. Ajokkaita, eli koulutettuja ajoporoja löytyy hieman yli 30, vaatimia on reilu kymmenkunta ja loput ovat sitten nuoria poroja, vasoja, urakoita ja vuonneloita.

Poropuiston alue on kokonaisuudessaan 200 hehtaaria ja se on aidattu. Yli puolet vuodesta, eli toukokuun alusta marraskuun puoleen väliin poromme pääsevät harjoittamaan lajinomaista elämää tällä alueella vapaana kuljeskellen. Alueelta löytyy monen tyyppistä luontoa; vanhoja männikkömetsiä, kosteita kuusikoita, kangasmetsää, puronvarsia, jänkiä ja yksi vehreä lampi.

Kesäaikaan porot löytävät alueelta luonnon ruokaa hyvin ja monipuolisesti, mutta silti kesällä myös lisäruokimme poroja, jotta ne olisivat varmasti hyvässä kunnossa talven tullessa. Poroja käydään tervehtimässä päivittäin ja niiden terveyttä seurataan.

Vasominen tapahtuu puiston alueella aivan kuten luonnossakin, vaatimet hoitavat tämän omatoimisesti ja monesti pitävät vasaansa ”piilossa” muutamia päiviä ennen kuin tuovat ne näytille. Samoin syksyn rykimäaika hoituu heiltä aivan omin päin. Koska Puisto on suljettu alue, rykimähirvas eli polkija tulee aina puiston ulkopuolelta ja meillä syntyneet porot eivät koskaan pääse jatkamaan sukua.

Kun lumi tulee maahan ja talvi tekee tuloaan, otamme porot pienempiin aitauksiin. Ajokkaat, eli koulutetut rekiporot ja rekiporo-oppilaat otamme päärakennuksen viereiseen aitaukseen ja vaatimet ja vasat viemme alueelle erilliseen aitaukseen.

Tässä vaiheessa ajokkaat pangoitetaan, eli niille laitetaan nahkainen panta päähän. Samalla kaikki porot rokotetaan.

Talviaikaan porot ruokitaan aitauksiin kahdesti päivässä: aamulla tarjotaan jäkälää ja poron rehua, illalla taas kuivaa heinää ja rehua. Päivän mittaan porot saavat myös lehtikerppuja syödäkseen. Kevät aikaan luontaisestikin poroille maistuu puiden oksilla kasvava luppo, jota käydään keräämässä metsästä.

Talvella porojen veden saanti tulee pääasiassa puhtaasta lumesta. Aitojen koon puolesta puhdasta lunta on aina tarjolla poroille. Lisäksi ajokasaidasta löytyy hete, joka pulppuaa kirkasta vettä läpi talven.

Ajoporojen koulutus alkaa jo vasasta, ensimmäinen vaihe on, kun ne opetetaan talumaan narussa. Tästä pikkuhiljaa vaikeusastetta lisäämällä poro opetetaan lopulta reen eteen vetämään rekeä. Koulutus valmiiksi rekiporoksi kestää yleensä kahdesta kolmeen vuoteen.

Jokaisella porolla on omat, nimetyt valjaat, jotka on säädetty poron mittojen mukaan. Retkillä poroilla on myös tietty järjestys letkassa eli raidossa, jotta homma toimii.

Pidämme myös ajokkaiden ajopäiväkirjaa, jotta tiedämme kuinka monta retkeä kukin käy. Näin voimme varmistaa kaikille tarvittavat vapaapäivät ja levon.